Ombouwkeuring van snor- naar bromfiets: wacht tot volgend jaar

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm dragen. We verwachten dat grote aantallen snor scooter hun voertuig door deze maatregel willen laten wijzigen naar een brom scooter. Hiervoor is een ombouwkeuring nodig. Als u dit ook wilt doen, adviseren wij u te wachten tot volgend jaar.

Het ombouwen van snor scooter naar brom scooter is overigens niet verplicht. Ook na de invoering van de helmplicht kan een snor scooter gewoon als vervoersmiddel gebruikt worden. U moet dan alleen een helm op.

 

Vanaf januari 2023 omkeuren bij Zaandam Citybikes

We adviseren u te wachten, omdat u vanaf 1 januari 2023 voor deze ombouwkeuring terecht kunt bij een RDW-erkenninghouder. Bij Zaandam Citybikes kunt uw veel sneller terecht dan op een RDW-keuringsstation. Er zijn nu nog geen bedrijven die deze keuringen mogen doen. Zodra het bekend is, kunt u dit vinden via de locatie wijzer.

 

Alleen snorfietsen met Europese typegoedkeuring

 

Via de RDW-kentekencheck kunt u zien of uw snor scooter de juiste Europese typegoedkeuring heeft om naar Zaandam Citybikes te mogen. Hiervoor voert u het kenteken in en dan kunt u dit zien onder “Snelheidswijziging snorfiets door erkenninghouder mogelijk?” Ja of nee.
Ook mag de snor scooter geen zogenoemde ‘belemmerende status’ hebben, zoals bijvoorbeeld een rijverbod of gestolen. Ook dit kunt u opzoeken via de RDW-kentekencheck.

 

Geen Europese typegoedkeuring

Heeft uw snor scooter niet de juiste Europese typegoedkeuring of is er sprake van een belemmerende status? Dan kunt u een afspraak maken op een RDW-keuringsstation voor de ombouwkeuring. Dit kunt uw nu ook al doen op de website van RDW.